Gotovinina obrana: Raspravno vijeće izmislilo kriterij od 200 metara

Hrvatski svjetski kongres

Obrana generala Ante Gotovine u ponedjeljak je na početku Žalbenog ročišta pred Haaškim sudom poručila da je Raspravno vijeće, koje je Gotovinu nepravomoćno osudilo na 24 godine, posve proizvoljno utvrdilo marginu pogreške od 200 metara za zakonitost topničkih pogodaka te da je to pravilo izmišljeno kako se ne bi moralo dokazivati da su mjesta topničkih udara doista bila civilna.

U Žalbenoj raspravi u predmetu Gotovina i Markač, koja se održava u sjedištu Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u Den Haagu, argumente Gotovine obrane iznijeli su odvjetnici Gregory Kehoe, Luka Mišetić i Payam Akhavan.

Gotovinini branitelji istaknuli su činjenicu da tijekom topničkih napada nije bilo nijedne civilne žrtve, nitko od toga nije poginuo ili bio ranjen.

"Na četiri grada: Knin, Gračac, Obrovac i Benkovac palo je 1200 projektila, a nema nijedne civilne žrtve ili razaranja civilnih objekata. Ako je cilj bio zastrašivanje srpskih civila kako bi ih se otjeralo iz toga područja iz toga bi se moglo zaključiti da je Hrvatska vojska bila posve nekompentna, što je apsurd", rekao je odvjetnik Payam Akhavan zaključujući argumentaciju Gotovine obrane.

Gotovinini branitelji su istaknuli da se, ako Žalbeno vijeće odbaci pravilo o 200 metara, također treba odbaciti i definirana mjesta topničkih udara.

"Ako pada pravilo od 200 metara, onda moraju pasti sve točke presude", rekao je odvjetnik Mišetić. Odvjetnici također ističu da se do zaključka o udruženom zločinačkom pothvatu, koji je, prema prvostupanjskoj presudi dogovoren na Brijunskom sastanku hrvatskog političkog i vojnog vrha, došlo na temelju zaključka o nezakonitim topničkim udarima, a ne na temelju onoga što je rečeno na tom sastanku.

Facebook komentari ()


 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi