O nama

Sretan Uskrs

Hrvatski svjetski kongresPoštovanim članovima Hrvatskog svjetskog kongresa, posjetiteljima naše mrežne i Facebook stranice, svim Hrvatima u domovini i izvandomovinstvu te svim ljudima dobre volje,


sretan i blagoslovljen Uskrs

želi

Hrvatski svjetski kongres i Organizacijski odbor Hrvatskih svjetskih igara - Zagreb 2014.

 

Vrijeme je za pravdu, ljudi, vrijeme je!

Hrvatski svjetski kongres

Piše: dr. fra Šimun Šito Ćorić

Čim se nakon Oluje država Hrvatska malo učvrstila, a prigodom 3. Konvencije Hrvatskog svjetskog kongresa (HSK) u srpnju 1996. na Brijunima, Josip Ante Sovulj i ja, u svojstvu gl. tajnika i predsjednika HSK, pri tamošnjem susretu s predsjednikom RH Franjom Tuđmanom i ministrom Gojkom Šuškom došli smo s prijedlogom, da se na državnoj razini službeno rehabilitira stradale i progonjene u hrvatskoj emigraciji od jugoslavenskoga komunističkog režima i drugih država, a da se pokrene istraga i izvedu pred lice pravde svi naredbodavci i izvršitelji tih zločina.

 

Ne bojte se!

Hrvatski svjetski kongres

GRADIMO HRVATSKU DOBRA
Piše: dr. Slobodan Lang

Hrvatska državna vlast napada hrvatsko društvo

Predsjednik Vlade i Republike, vrijeđaju Sud, svađa su unutar stranaka i među koalicijskim partnerima. Vlada vlada nad ljudima, a ne za ljude. Istovremeno vladajući su ljudima nepoznati u svjetskoj i hrvatskoj javnosti, po bilo čemu drugom osim vladanjem i bahaćenjem. Njihova su djela nepoznata, ne objavljuju članke, knjige, uz dužno poštovanje nekoliko pojedinaca i iznajmljenih branitelja. Udruge niču kao gljive da bi vrijeđale i plašile ugledne institucije i pojedince. Stvara se politička religija koja po uzoru na povijesne primjere u Hrvatskoj i svijetu, progoni druga vjerovanja. To je vladanje strahom, prijetnjama i ucjenama i zove se totalitarna vlast. Ovakva vlast uvijek na kraju propada, ali prije toga učini mnogo zla svim ljudima, grupama i cijelom narodu. Istinska vjera zastupa malene, slabe, siromašne, bolesne, napuštene – a političke religije zastupaju moćne i uske grupe. U Saboru se slobodno čitaju anonimna pisma! Hrvatima se prijeti, da se igraju s vatrom. Što dalje?

   

Dijaspora – lijek protiv hrvatske učmalosti

Hrvatski svjetski kongres

REALNO UZ ISTINU
Piše: Mladen Milić

Čuvajmo dijasporu. Ona ne donosi samo novac, nego i samosvijest, naviku života u demokratskom i pluralnom okruženju, pomalo idealističnu sliku domovine, toliko potrebnu nama koji smo ogrezli u površni realizam. Ona je lijek protiv naše učmalosti i narcisoidnosti, evociranje činjenice da nismo najpametniji.

Da je trenutna vlast spremna preko noći promijeniti zakone, nije ništa novo. Da su spremni provoditi svoju volju nedemokratskim metodama koje onda ruši Ustavni sud, postalo je uobičajeno. Da je javna rasprava nepoželjna, to se i otvoreno kaže. Kada se pojavi problem, mlatne se novim zakonom i pravilnikom pa „kom' opanci, kom' obojci“. Posljednje u nizu što se dogodilo ostalo je nezapaženo, baš kako to i inače bude u zadnje vrijeme, pogotovo ako se tiče hrvatskog iseljeništva, klasično ignoriranog u hrvatskom javnom prostoru.

 

Nepotrebna hajka i nepravedna kazna za Šimunića

Hrvatski svjetski kongres

Javna izjava:

Prigodom hajke i kazne hrvatskom reprezentativcu Joeu Šimuniću, rođenom i odgojenom među 3,5-4 milijuna Hrvata i njihovih potomaka u izvadomovinstvu te zbog sličnih povremenih nesporazuma, a nakon sabiranja reakcija s raznih strana u HSK, smatramo da je nepotrebna ta hajka na njega i nepravedna izrečena mu kazna. Sama policija je izjavila da nema kaznenog djela, Županijski sud u Zagrebu je 2009. u presudi rekao isto za isti pozdrav, naglasivši da je to starohrvatski pozdrav, a tisuće nogometnih fanova u domovini uzvikuju ga redovito u više varijacija, zasigurno više simbolički citirajući Zrinskoga i njegov „U boj, u boj…“ i „Za dom, za dom…“ , nego koga drugoga. Uostalom, pa nećemo valja morati brijati brkove, zato što su dvojica najvećih zlotvora u povijesti, Staljin i Hitler, sami izrazito nosili brkove!

   

Stranica 1 od 6