O nama

Stjepan Asić iz Australije novi je predsjednik Hrvatskog svjetskog kongresa

Hrvatski svjetski kongres

Hrvatsko izvandomovinstvo ne smije doživljavati sudbinu uvijek ponovne izgradnje veza sa svakom novoizabranom vlasti. Kontinuitet suradnje jamstvo je uspjeha – poručuju čelni ljudi HSK
 
Dugogodišnji tajnik Hrvatskog svjetskog kongresa Stjepan Asić iz Syneya novi je predsjednik te krovne iseljeničke organizacije u svijetu.  U iduće dvije godine Asić ima zadaću osigurati kontinutet odnosa s Hrvatima izvan domovine za što mu je, dakako, nepohodna čvrsta suradnja i podrška hrvatske Vlade.
 
Hrvatsko  izvandomovinstvo ne bi smjelo doživljavati sudbinu uvijek ponovne izgradnje odnosa sa svakom novom vlasti, jer upravo je kontinuitet jamstvo osnaživanja postojećih veza.
 
- Nažalost, ni nakon 20 godina nije pronađen učinkovit  način kako domovinu informirati o radu i životu  izvandomovinskih Hrvata. Štetno je marginaliziranje Hrvata izvan Hrvatske, rekao je fra Šimun Šito Ćorić, dugogodišnji glasnogovornik HSK.  

 

Sretan Uskrs

Hrvatski svjetski kongresPoštovanim članovima Hrvatskog svjetskog kongresa, posjetiteljima naše mrežne i Facebook stranice, svim Hrvatima u domovini i izvandomovinstvu te svim ljudima dobre volje,


sretan i blagoslovljen Uskrs

želi

Hrvatski svjetski kongres i Organizacijski odbor Hrvatskih svjetskih igara - Zagreb 2014.

 

Vrijeme je za pravdu, ljudi, vrijeme je!

Hrvatski svjetski kongres

Piše: dr. fra Šimun Šito Ćorić

Čim se nakon Oluje država Hrvatska malo učvrstila, a prigodom 3. Konvencije Hrvatskog svjetskog kongresa (HSK) u srpnju 1996. na Brijunima, Josip Ante Sovulj i ja, u svojstvu gl. tajnika i predsjednika HSK, pri tamošnjem susretu s predsjednikom RH Franjom Tuđmanom i ministrom Gojkom Šuškom došli smo s prijedlogom, da se na državnoj razini službeno rehabilitira stradale i progonjene u hrvatskoj emigraciji od jugoslavenskoga komunističkog režima i drugih država, a da se pokrene istraga i izvedu pred lice pravde svi naredbodavci i izvršitelji tih zločina.

   

Ne bojte se!

Hrvatski svjetski kongres

GRADIMO HRVATSKU DOBRA
Piše: dr. Slobodan Lang

Hrvatska državna vlast napada hrvatsko društvo

Predsjednik Vlade i Republike, vrijeđaju Sud, svađa su unutar stranaka i među koalicijskim partnerima. Vlada vlada nad ljudima, a ne za ljude. Istovremeno vladajući su ljudima nepoznati u svjetskoj i hrvatskoj javnosti, po bilo čemu drugom osim vladanjem i bahaćenjem. Njihova su djela nepoznata, ne objavljuju članke, knjige, uz dužno poštovanje nekoliko pojedinaca i iznajmljenih branitelja. Udruge niču kao gljive da bi vrijeđale i plašile ugledne institucije i pojedince. Stvara se politička religija koja po uzoru na povijesne primjere u Hrvatskoj i svijetu, progoni druga vjerovanja. To je vladanje strahom, prijetnjama i ucjenama i zove se totalitarna vlast. Ovakva vlast uvijek na kraju propada, ali prije toga učini mnogo zla svim ljudima, grupama i cijelom narodu. Istinska vjera zastupa malene, slabe, siromašne, bolesne, napuštene – a političke religije zastupaju moćne i uske grupe. U Saboru se slobodno čitaju anonimna pisma! Hrvatima se prijeti, da se igraju s vatrom. Što dalje?

 

Dijaspora – lijek protiv hrvatske učmalosti

Hrvatski svjetski kongres

REALNO UZ ISTINU
Piše: Mladen Milić

Čuvajmo dijasporu. Ona ne donosi samo novac, nego i samosvijest, naviku života u demokratskom i pluralnom okruženju, pomalo idealističnu sliku domovine, toliko potrebnu nama koji smo ogrezli u površni realizam. Ona je lijek protiv naše učmalosti i narcisoidnosti, evociranje činjenice da nismo najpametniji.

Da je trenutna vlast spremna preko noći promijeniti zakone, nije ništa novo. Da su spremni provoditi svoju volju nedemokratskim metodama koje onda ruši Ustavni sud, postalo je uobičajeno. Da je javna rasprava nepoželjna, to se i otvoreno kaže. Kada se pojavi problem, mlatne se novim zakonom i pravilnikom pa „kom' opanci, kom' obojci“. Posljednje u nizu što se dogodilo ostalo je nezapaženo, baš kako to i inače bude u zadnje vrijeme, pogotovo ako se tiče hrvatskog iseljeništva, klasično ignoriranog u hrvatskom javnom prostoru.

   

Stranica 1 od 6