Predstavljen Hrvatski iseljenički zbornik

Hrvatski svjetski kongres

U Hrvatskoj matici iseljenika u Zagrebu 28. ožujka je predstavljen Hrvatski iseljenički zbornik za 2012. O renomiranoj serijskoj publikaciji, koja se bavi suvremenim kulturnim i društvenim procesima u našim heterogenim iseljeničkim zajednicama, govorile su Katarina Fuček, ravnateljica HMI, prof. dr. sc. Jasna Čapo Žmegač, znanstvena savjetnica Instituta za etnologiju i folkloristiku, Lada Kanajet Šimić, voditeljica Matičina Odjela za školstvo, znanost i sport te profesorica Vesna Kukavica, koja Hrvatski iseljenički zbornik uređuje zadnjih 12 godina.

Novi broj zbornika 2012. na 408 stranica donosi mnoštvo iznimno zanimljivih priloga. U njemu se nalaze 34 samostalna autorska priloga o suvremenim jezičnim i kulturnim tendencijama, među raznovrsnim kreativcima naših korijena, koji djeluju u 20-ak zemalja diljem svijeta. Zbornik sadrži 8 tematskih cjelina: Znaci vremena, Kroatistički obzori, Mostovi, Povjesnica, Duhovnost, Baština, Znanost i Nove knjige, u kojima su pisali stručnjaci mlađeg naraštaja sa sveučilišta iz Zagreba, Rijeke, Pečuha, Melbournea i Toronta, kao i ugledni publicisti iz domovine i svijeta. Prilozi su ilustrirani brojnim fotografijama i tabelama.

Nakladnik ove stručno-popularne publikacije je HMI, a sažeci tekstova u Zborniku prevedeni su na engleski i španjolski jezik. Na naslovnici trojezične publikacije nalazi se portret hrvatske skladateljice Dore Pejačević, koju je naslikao Maksimilijan Vanka (ulje na platnu, 1917.). Ovaj skladateljičin jedini portret donacija je Beča zagrebačkoj Modernoj galeriji.

Promociji je nazočilo mnogo prijatelja i suradnika Matice, predstavnika ministarstava i institucija, autori i prevoditelji priloga u Zborniku i po prvi put novoimenovana predstojnica Državnog ureda za Hrvate izvan RH Darija Krstičević.
Prigodni glazbeni program izvela je Dragana Ištvančić, solistica Zbora HRT. Moderator promocije bila je profesorica Ljerka Galic.

Željka Lešić
Foto: Snježana Radoš

Facebook komentari ()


 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi