300. godišnjica rođenja Ruđera Boškovića

Hrvatski svjetski kongres

Ovih je dana u Parizu svečano proslavljena 300. godišnjica rođenja velikog hrvatskog znanstvenika isusovca Ruđera J. Boškovića. Prvo predavanje organizirala je AMCA 29. studenoga 2011. u Franjevačkom samostanu u Parizu. Predavanja su održali gosp. Ksenofont Ilaković, znanstveni istraživač iz Zagreba, o «znanstvenim istraživanjima Ruđera Boškovića u optici i astronomiji», i gđa Vita Ilaković-Casses, znanstvenica iz Pariza, o «utjecaju Ruđera Boškovića na suvremenoj fizici».

Drugo predavanje održano je 30. studenoga 2011. u hrvatskom veleposlanstvu pod pokroviteljstvom veleposlanika Mirka Galića. Claude Grbeša, iz Ministarstva vanjskih poslova, predstavio je knjigu na francuskom jeziku «Ruđer Bošković u službi diplomacije Dubrovačke republike», dok ju je autor knjige Stjepan Špoljarić predstavio na hrvatskom jeziku.

Dekan isusovačkog fakulteta iz Centra Sèvres, François Euvé, održao je predavanje o svim granama Boškovićeve djelatnosti. Mladen Andrlić, ambasador, direktor Diplomatske akademije iz Zagreba, također je isticao Boškovićevo diplomatsko djelovanje.

5. prosinca u okviru 300. godišnjice rođenja fizičara, astronoma, matematičara, filozofa i diplomate Ruđera Boškovića, u UNESCO-u u Parizu, pod pokroviteljstvom Irine Bokove, generalne direktorice UN-a za obrazovanje, znanost i kulturu i veleposlanika Mirka Galića, otvorena je izložba o životu i djelima Ruđera Boškovića.

Važno je naglasiti da je francuska pošta izdala markicu «prigodno izdanje» s Boškovićevim likom, povodom 300. godišnjice njegova rođenja, zahvaljujući Marinku Frki Petešiću.

Marko Grabić

Facebook komentari ()


 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi