Predsjedništvo BiH ratificiralo dvojno državljanstvo s Hrvatskom

Hrvatski svjetski kongres

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine u srijedu je ratificiralo ugovor o dvojnom državljanstvu između BiH i Hrvatske na što se čekalo dulje od četiri godine, potvrdio je član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović.
"Od danas svi oni koji se osjećaju Hrvatima i legalno imaju dvojno državljanstvo", kazao je novinarima u Sarajevu Radmanović.

Podsjetio je kako je još 2007. u bosanskohercegovačkim tijelima vlasti postupak usvajanja ugovora o dvojnom državljanstvu s Hrvatskom bio završen, no stupanje na snagu spriječeno je vetom tadašnjeg člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića.

Prema postojećem zakonu o državljanstvu BiH svi građani te države koji imaju i državljanstvo druge zemlje ostaju bez bosanskohercegovačke putovnice od 1. siječnja 2013. godine ukoliko to pitanje nije riješeno bilateralnim ugovorima s takvim državama
Na njegov zahtjev klub bošnjačkih zastupnika u parlamentu Federacije BiH tada je spriječio stupanje na snagu ugovora o dvojnom državljanstvu.

Silajdžićevo protivljenje prihvaćanju ugovora o dvojnom državljanstvu bilo je obrazloženo tvrdnjom kako se time diskriminiraju oni građani BiH s dvojnim državljanstvom koji žive u državama s kojima BiH nema ugovor o prihvaćanju dvojnog državljanstva.

Hrvatsko državljanstvo ima najveći broj Hrvata iz BiH, ali i dio Bošnjaka i Hrvata.

Prema postojećem zakonu o državljanstvu BiH svi građani te države koji imaju i državljanstvo druge zemlje ostaju bez bosanskohercegovačke putovnice od 1. siječnja 2013. godine ukoliko to pitanje nije riješeno bilateralnim ugovorima s takvim državama.

www.matis.hr

Facebook komentari ()


 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi