7. Festival hrvatske glazbe u Beču

Hrvatski svjetski kongres

Od 3. studenog do 14. prosinca 2011. održat će se 7. izdanje Festivala hrvatske glazbe u Beču u organizaciji Muzičkog informativnog centra KDZ. Festival će, 27. listopada 2011. u 11 sati u Hrvatskom društvu skladatelja, predstaviti umjetnički ravnatelj festivala, Davor Merkaš.

Ovogodišnji Festival hrvatske glazbe u Beču je festival ansambala, a osim želje za predstavljanjem glazbenog stvaralaštva, kroz djela hrvatskih skladatelja, nudi i niz antologijskih djela svjetske glazbe u izvedbi nekih od najboljih hrvatskih i svjetskih glazbenika.

Naglasak je ovoga puta i na predstavljanju hrvatske izvorne tradicijske glazbe. Lidija Bajuk, vrsna world music glazbenica predstavit će glazbu svog rodnog Međimurja, a najreprezentativniji hrvatski tradicijski orkestar, Tamburaški orkestar Hrvatske radiotelevizije, pokazat će što se sve može svirati na tamburi.

Tu je i ženska klapa Armorin, koja će predstaviti tradiciju klapskog pjevanja. Na koncertu u palači Eschenbach doživjeti ćemo priču glazbeničke obitelji Rucner kojoj su mnogi hrvatski skladatelji posvetili svoja djela, između ostalih i današnji hrvatski predsjednik, dr. Ivo Josipović, čiju efektnu skladbu Ars Diaboli će ljubitelji glazbe imati prilike po prvi put čuti u Austriji. Predsjednika-skladatelja bečka publika moći će upoznati i na već spomenutom koncertu Tamburaškog orkestra Hrvatske radiotelevizije u duhovitoj skladbi Drmež za Pendereckog.

Veseli nas suradnja s Bečkim Univerzitetom za glazbu – iz klase i u koordinaciji izvrsne flautistice, profesorice Furugh Karimi-Djafar-Zadeh sa sjajnim mladim glazbenicima cijela večer bit će posvećena djelima hrvatskog skladatelja Alfija Kabilja.

U Austrijskoj Nacionalnoj biblioteci muzicirati će Zagrebački kvartet, u crkvi Sv. Petra u srcu Beča nastupiti će jedan od naših najboljih orguljaša Pavao Mašić zajedno s violinistom Markom Žepićem koji već niz godina živi u Austriji, ali i Puhački orkestar Hrvatske vojske s dirigentom Tomislavom Fačinijem.

U okviru ciklusa austrijske Glazbene mladeži, publika će imati prilike upoznati Zagrebački gitaristički kvartet, a u svjetski poznatom jazz clubu Porgy & Bess gostovat će Darko Rundek, legendarni pop glazbenik sa svojim Cargo Trijom.

Hrvatski jazz-gitarist s nizozemskom adresom Ratko Zjača u Porgy & Bess dolazi sa svjetskim virtuozom Adamom Nussbaumom, makedonskim kontrabasistom Martinom Gjakonovskim i talijanskim harmonikašem Simoneom Zanchinijem.

U klubu Chelsea nastupit će The Bambi Molesters, jedan od ponajboljih europskih bandova garage i surf-rock stila 60-tih godina, a u Staroj gradskoj vijećnici predstaviti će se mladi talentirani pijanist i kantautor Vladimir Bodegrajac s triom Van Bod.

Jedan od vrhunaca festivala je i nastup reprezentativnog nacionalnog ansambla plesova i pjesama Hrvatske LADO, u Svečanoj dvorani Bečke vijećnice.

www.matis.hr

Facebook komentari ()


 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi