Mozaik hrvatske kulture u Rimu

Nacionalni Kongresi

U Muzeju rimske civilizacije u Rimu 14. travnja otvorena je smotra “Hrvatski mozaik” koji je organizirala Hrvatsko-talijanska udruga u Rimu u suradnji s Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Italiji.
Otvorenju su nazočili veleposlanik Tomislav Vidošević, veleposlanik RH pri Svetoj Stolici Filip Vučak, gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić, izaslanik gradonačelnika Rima Filippo La Rosa, uz ostale predstavnike kulturnog i političkog života Rima.

Smotru, koja će trajati od 14. travnja do 12. svibnja otvorio je predsjednik Hrvatsko-talijanske Udruge u Rimu Mirko Šikić i Tetyana Kuzyk, vijećnica Grada Rima, začetnica desetomjesečnog projekta umjetnosti i kulture istočne Europe, u čijem se sklopu održava “Hrvatski mozaik”.

Smotra “Hrvatski mozaik”, čiji je idejni program i organizaciju vodila Dragica Hadrović, tajnica Hrvatsko-talijanske udruge u Rimu, posvećen je hrvatskoj kulturno-umjetničkoj baštini, hrvatskim ljepotama i novim realnostima u hrvatskoj sadašnjosti.
Tijekom četiri tjedna bit će izložene slike naših suvremenih umjetnika: Željka Jančića Zeca, Stanka Ivankovića i Andre Grdinića, te grupe predstavnika hrvatske naivne umjetnosti: Josipa Gregurića, Stjepana Pongraca, Zdravka Šabarića, Zlatka Štrfičeka, kao i fotomonografija Zagreba, autora Marka Vrdoljaka.

Publici je predstavljena glagoljica u povijesnoj hrvatskoj pisanoj kulturi te izložba hrvatske sakralne umjetnosti. Našlo se mjesta i za naše najmlađe; izlošcima radova učenika hrvatske dopunske škole htjelo se prikazati tradiciju hrvatske likovne baštine prisutne i u najmlađim generacijama koje je, iako žive izvan domovine, i dalje njeguju.

Tijekom smotre prikazat će se, i ne samo talijanskoj publici, različiti sadržaji: dan posvećen hrvatskim ljepotama i turizmu, predstavljanje knjiga, recitiranje poezije, koncerti klasične glazbe. Programom je predviđena i večer posvećena povijesnoj prisutnosti Hrvata u Rimu i južnoj Italiji, te tragovi starorimske civilizacije na području današnje Hrvatske.

Kao dio hrvatske kulture predstavit će se vokalni sastavi (klape), kulturno-umjetnička društva sa svojim bogatim programom, a neće izostati ni naša gastronomsko-enološka baština.
Organizirani su domjenci koje su jednim dijelom pripremile članice Udruge koje su svojim kulinarskim umijećem pokazale specifičnost pojedinih hrvatskih regija. Završna večer Hrvatskog mozaika odvijat će se u znaku hrvatskih kulinarskih i vinskih osebujnosti i proizvoda.
Za realizaciju ovog opsežnog projekta veliki udio imali su sami sudionici smotre, MVEP, Veleposlanstvo RH, sa posebnim zalaganjem  članova misije i samog veleposlanika Tomislava Vidoševića, te napose Grada Zagreba, TZZ i HTZ-a.
- Bit će to jedan od prvih u nizu projekata na tragu nedavno potpisanog pisma namjere na području kulturne, povijesne, sportske i ine suradnje između Vječnog Grada i bijelog Zagreba - kako je naglasio u svom pozdravnom govoru zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Pogledajte fotografije ovdje
Program preuzmite ovdje.

Mira Dujela
Tiskovni ured Hrvatsko-talijanske udruge u Rimu
www.associazioneitalocroata.org

Facebook komentari ()


 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi