Počelo anketiranje u Tirolu

Nacionalni Kongresi

Odlični rezultati prvog dana provedbe ankete u projektu Hrvatski je naš izbor.

U subotu, 26. svibnja 2012., u Tirolu je počelo anketiranje roditelja u projektu Hrvatski je naš izbor kojim se želi poboljšati položaj hrvatskog jezika u nastavi materinskog jezika kao sastavnog dijela austrijskog obrazovnog sustava.

U suradnji s Hrvatskom katoličkom misijom Innsbruck te mnogobrojnim hrvatskim udrugama, Hrvatski svjetski kongres u Austriji tako u Tirolu započinje ovaj obiman projekt kojim se želi uvjeriti školske vlasti kako ima velikog zanimanja za nastavom hrvatskog jezika, a ne kao do sada, tzv. BKS jezika.

- Ovog vikenda počeli smo s anketiranjem u Innsbrucku, Hallu i Jenbachu. Već prvog dana bilježimo odlične rezultate koju su nam pravi pokazatelj i poticaj da smo na pravome putu. Više od 150 upisnika je, s obzirom na ukupan broj osoba hrvatskog podrijetla koji žive u Tirolu, odnosno djece školske dobi, izvrstan rezultat. Za animiranje roditelja i poticanje, veliku zahvalnost iskazujemo vlč. Mariju Oršoliću, voditelju HKM-e te njegovim suradnicima iz Pastoralnog vijeća, poglavito Zlatku Grošaniću. Veliku zahvalnost dugujemo i fra Kristijanu Montini iz Kufsteina. Misija ove godine slavi 45-tu obljetnicu postojanja i doista se i sudjelovanjem u ovom projektu dokazuje trajna skrb Misije u očuvanju temeljnih vrijednosti Hrvata u Austriji već tolike godine – ističe Željko Batarilo, voditelj projekta.

Anketa će u tirolskim mjestima trajati ovaj tjedan kada će i predstavnici udruga animirati svoje članstvo, a provodit će se u Reutteu, Zillertalu, Schwazu, Kufsteinu, St. Jochanu, Wörglu i Kitzbühelu.

- Zahvaljujemo na svakoj vrsti pomoći našim udrugama, članicama Kongresa iz Tirola, ali i onima koji to nisu, jer ćemo doista samo zajedničkim snagama polučiti dobar rezultat – naglašava Ana Petrović, dopredsjednica HSK-a u Austriji, koja je s članovima Kongresa Gordanom Sirovinom, Snježanom i Ivanom Milošićem, provodila izravno anketu ispred crkava u Innsbrucku, Hallu i Jenbachu.

Iako su ovoga vikenda mnogi zbog blagdana otišli u domovinu, nije izostala gužva ispred crkava prigodom anketiranja i veliko zanimanje roditelja.

- Do kraja tjedna doći će nam rezultati iz Tirola, a uvjeren sam da će broj upisanih biti oko 300-400. Doista je to ohrabrujuća brojka i vjerujemo da ćemo s odličnim vijestima biti i nakon anketiranja u drugim saveznim državama – zaključuje Batarilo.

Kako se radi o studioznom i odlično osmišljenom projektu, pokazuje i činjenica da se rezultati anketiranja mogu već vidjeti izravno na mrežnim stranicama Hrvatskog svjetskog kongresa www.crowc.org

Pogledajte fotografije

Pogledajte bazu

Facebook komentari ()


 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi